Facebook

Volg ons

Terwijl mijn man op het erf de voorbereidingen treft voor onze klus straks, zit ik achter de computer en kijk naar buiten. De zon doet keihard zijn best doet om door te breken. Het land is nog wit van de nachtvorst en de tempratuur komt net boven 0 uit. Ik beantwoord een bericht van een klant die vraagt wanneer onze koeien naar buiten gaan. Ze wil graag bij deze ‘Koeiendans’ komen kijken, ‘want’, zo schrijft ze, ‘voor mij begint dan de lente pas echt en dat gevoel kan ik momenteel wel gebruiken’.

Spoeddienst als dierenarts, je weet nooit wat je te wachten staat. Zo sta je zondagavond laat bij een Belgisch trekpaard met buikpijn in het donker in de wei, tussen de dikke wintervacht op zoek naar een bloedvat voor een injectie pijnstiller. Zo lig je ’s ochtends vroeg op je knieën achter een koe in baringsnood, koekalverij!

Ook de laatste dag van dit rare jaar zal de boer om 05.15 uur opstaan. Voor de 366 ochtendmelking van 2020. Geen lockdown voor onze koeien; zij genieten continuïteit. Vers voer, water, gezonde huisvesting en twee keer daags ‘Toer de Melkput’ waarna hun prachtproduct in de melkkoeltank bewaard blijft.

Ik voel mijn telefoon trillen in mijn broekzak: een whatsappbericht. Terwijl ik mij probeer te focussen op mijn bestellingen, spiek ik toch even.

Het is 1 januari. Net voordat de zon opkomt, alhoewel het al wel een beetje licht is. Dichte mist zorgt ervoor dat het er eigenlijk uitziet als vorig jaar. Alles is namelijk gesloten. Nadat ik het voer bij de koeien aangeschoven heb en de kalfjes gevoerd, doe ik mijn eerste rondje van dit jaar bij de kippen. In de verte hoor ik dat mijn buurman ondertussen de voerwagen laadt voor zijn koeien.

In december kijken we terug op het jaar; wat ging er goed in 2020 en wat kan er beter in 2021. Alle vlakken op de boerderij komen langs: op gebied van de koeien, de pinken, kalveren, gewassen, balans tussen werk en privé.

Na een werkdag op de boerderij is het ’s avonds goed toeven met de beentjes omhoog voor de houtkachel. De wintermaanden zijn voor een boer bij uitstek geschikt om, naast de dagelijkse zorg voor de dieren, de administratie op orde te brengen en proberen wat rust te nemen.

Het was een drukke spoeddienst tijdens de feestdagen. Hoe presteren koeien het toch om allemaal op hetzelfde moment te beginnen met een lastige bevalling? Het resultaat was dat de jaarwisseling hier niet met de ogen open gehaald werd.

Ik heb een hekel aan kou. Ik heb vroeger veel geschaatst en vind dat echt wel leuk. Maar toch, die kou die erbij hoort. Misschien voornamelijk nog wel het werk wat erbij komt kijken. Daar heb ik echt een hekel aan.

Ik heb een melkvriendin, ze heet Emma. Als ik in de melkput stap en de eerste koeien komen binnen, zoekt Emma haar plek bij het trapje. Rustig herkauwend kijkt ze toe hoe ik aan het werk ben. Ook als ik er even langs wil, doet ze rustig een stap achteruit waarna ze snel haar plek weer inneemt.

© 2019 MelkNatuurlijk