Facebook

Volg ons

Nadat verschillende vakantie periodes mislukten door een blinde darm ontsteking, corona of drukte op de dierenartspraktijk grepen we de kans om in juli echt even er tussenuit te gaan.
Zuid Frankrijk een keer wat ontdekken was onze wens. Ja de verhalen kloppen, het is er druk met Nederlanders, het is super toeristisch en de camping lijkt een Nederlandse invasie.

Maar eindelijk tijd voor gezin, primitief met de tent, afstand nemen tot de allerdaagse sleur het hectiek, heel fijn.
We wilden een oude markthal uit de 15e eeuw bezoeken in een mooie dorpje Belves. Een plaatsje wat door de strategische ligging erg belangrijk was in de Middeleeuwen. De beginnersfout als Nederlandse campinggast in Frankijk? Tussen 12 en 14 uur is bijna alles dicht. Dus wanneer je na een rustig ontbijt met lekker Franse broodjes etc en een uurtje rijden over de Franse slingerwegen eindelijk daar aan komt is de veel beschreven mooie markt al aan het opruimen!
We ploffen neer op een terrasje, de enige droge plek tijdens een plensbui, het enige wat nog wel open is. We slenteren nog wat rond en ik kom de ingang van een grot tegen. Daar blijkt dat er een excursie mogelijk is om grotwoningen te bewonderen. Jarenlang waren deze grotten verborgen en vergeten, totdat er een te zware wagen met spullen voor de markt door de weg heen zakt en de grotten uit de 13e tot 18e eeuw weer zichtbaar werden.
Maar liefst 40 woningen van slechts enkele vierkante meters vormden de woonplaats van vele arme gezinnen in die tijd recht onder het dorpsplein en de markt. Aan het plafond waren nog haken zichtbaar. Aan de haken werden baby’s in de doek opgehangen als soort van wieg. Veilig hoog zodat er geen dieren of ongedierte bij de baby’s konden komen. Er overleden zoveel baby’s dat ze pas een naam kregen als ze één jaar geworden waren, aldus de gids.
Bijna niet meer voor te stellen met de hoge kwaliteit gezondheidszorg in Nederland, zo’n sterfte van baby’s. Je hoeft echter maar de TV aan te zetten op een natuurfilm en je ziet hoe wreed de natuur is voor jonge dieren en vooral voor zieke of zwakke dieren. Soms moet je even terug in geschiedenis om te realiseren hoe goed het tegenwoordig met de mensen maar ook met de boerderij dieren gaat.

Bernd Hietberg
Veearts bij Dap het Drentse Hart

© 2019 MelkNatuurlijk