Facebook

Volg ons

Het is half juli, een mooie zomerdag waarop preventieve bezoeken aan melkveebedrijven afgewisseld worden met een spoedgeval zoals een bevalling of koe die ziek geworden is. Op het programma staat ook een bezoek aan een boerderij waar de dieren verzorgd worden door mensen met een verstandelijke beperking. Een goede accommodatie, waar zowel binnen als buiten goede omstandigheden zijn voor zowel de mensen als de dieren.

Afgelopen week kwamen we er voor een vergiftiging van een geit. Bezoekers van buitenaf voeren de dieren helaas wel eens dingen die ze wel opeten maar niet goed voor ze zijn. Oud brood, bladeren, groente en fruit kunnen heel slecht zijn voor geiten en schapen. ‘Schapen en geiten krijgen genoeg te eten’ en zijn alleen gras/hooi nodig en een kleine aanvulling krachtvoer, dus niet bijvoeren.

We komen vandaag voor de tweede vaccinatie tegen Q koorts. Dit is een bacterie die bij het aflammeren vrij kan komen en dan ingeademd kan worden door mensen. Het lammeren gebeurt meestal in het voorjaar. Daarom worden de schapen en geiten vóór de vruchtbare periode gevaccineerd. Nederland heeft een heel veilig beleid dat alle dieren op boerderijen met publieke functie verplicht zijn te vaccineren.

Bij aankomst zijn de dieren al netjes in een hok verzameld zodat we de dieren kunnen vastpakken en vaccineren, een klein prikje. Het vast worden gehouden vinden de lammetjes spannender dan de prik zelf.

Uit een van de Nubische geiten is een hele mooie tweeling gekomen. Goudbruine bokjes van een paar maand oud racen door het hok, maar ze laten zich ook graag aaien. Het is een vrolijk gezicht en geeft dagelijks afleiding voor de vele bezoekers en verzorgers. Een van de bokjes heeft geluk en mag blijven om door de cliënten verzorgd te worden.

Helaas geven bokjes een nare ‘bokkengeur’. Het stofje komt van de kop van de bok. Het is een soort sekshormoon voor geiten, het brengt bij geiten de vruchtbaarheidscyclus op gang. Gecastreerde bokken maken het stofje niet aan. Om deze geur, inteelt en het stoere maar onveilige gedrag van de bok te voorkomen castreren we de bok. Op het gras langs het wandelpad maken we met schone handdoeken een operatie plek. Voor sommige cliënten heel eng, anderen vinden het erg interessant! Het omgaan met iemand met een verstandelijke beperking, ik vind het toch heel knap hoe de begeleiders dat doen. Ik krijg het gevoel dat de cliënten daar heel prettig wonen en werken.

Als deze bok geen verkeerde dingen bijgevoerd krijgt van bezoekers gaat ie hier ook een jarenlange hele prettige woonperiode tegemoet.

© 2019 MelkNatuurlijk