Facebook

Volg ons

Een paar mooie zonnige dagen, wat krijg je daar weer veel energie van. Het is zo welkom, want eerlijk is eerlijk, iedereen verlangt naar wat positiviteit en gezelligheid, wat duurt het corona jaar toch lang.

De spoeddienst is soms ook wat drukker in het voorjaar. Vooral schapen en geiten bevallingen zijn echte spoed. De ontsluitingsfase duurt wel een paar uur. Maar als het persen begint en er is geen voortgang, moet er snel hulp verleend worden voor overlevingskans van het lam.

 

Zo werd het een drukke zaterdagnacht met een bevalling om elf uur, twaalf uur en drie uur ‘s nachts. Hup in de auto en een kwartier rijden. Daar aangekomen snel de laarzen aan, een regenbroek om droog te blijven bij de golven vruchtwater die soms gepaard gaan met de geboorte.

 

Deze veehouder woont niet bij de boerderij. Hij gaat in het lammerseizoen daarom iedere nacht om een uur of drie naar de boerderij om te kijken of er schapen zijn die hulp nodig hebben. Week in week uit. ‘Ie went er wel an,’ zegt hij, maar toch heb ik daar veel respect voor.

 

Het schaap is al wat op oudere leeftijd, waarop ze haar eerste lammeren krijgt. Dikwijls gaat de ontsluiting dan veel moeizamer, ook al doet ze haar best. Daarnaast willen de twee lammetjes er tegelijk uit en steken er daarom drie voorpootjes naar buiten. Operatief help ik het schaap door middel van een kleine snee in de schede, wat na de bevalling netjes gehecht kan worden. Het eerste lam heeft het toch zwaar, het hart klopt wel, maar er is geen ademhaling.

 

Door heel voorzichtig de ribwand en voorpoot in frequentie van de ademhaling op te tillen help ik de ademhaling op gang. Tot verbazing van de veehouder en vreugde van mijzelf lukt het na 5 minuten om zelfstandig te ademen. Wat mooi!

 

Omdat dieren na een zware geboorte zelfstandig niet zo snel gaan drinken melken we de moeder ooi een beetje uit. Met een stukje afgeknipt infuus slang geven we op creatieve manier even 30 ml van de eerste voeding. Een goede start is het halve werk!

 

Een paar dagen later hebben we nog even contact. De lammetjes en de ooi doen het goed.

 

Lentekriebels, je voelt je lekkerder, de zon doet je goed, een boer en een dierenarts kunnen er soms een dagje van op hun laatste benen lopen.

 

Bernd Hietberg

 

© 2019 MelkNatuurlijk