Facebook

Volg ons

Hallo collega’s, hierbij nog even de belangrijkste feiten over onze melk. Een goede steun om steeds in ons achterhoofd te houden; waarom maken wij ook alweer melk? 

Wat zit er in onze melk?

  • Water (86,6%)
  • Vetten (4,4%)
  • Eiwitten/proteïnen (3,4%)
  • Vitaminen A, B2, B5, D en B 12 (0,13%)
  • Zouten  (0,17%)
  • De mineralen fosfor, magnesium, zink, kalium, calcium, ijzer en zink (0,7%)
  • Melksuiker (4,6%)

Kortom:  geen enkele drank ter wereld bevat zoveel goede bestandsdelen, als melk. En kinderen die geen melk drinken zijn gemiddeld dikker dan kinderen die wel melk drinken. Dit ook omdat geen melk drinkende kinderen meer frisdrank drinken. Melk en melkproducten, waaronder kaas, leveren gemiddeld ongeveer 60% van de dagelijkse inname van calcium en 40% van die van vitamine B12.

Is melk gezond?

Ja, melk past in een gezonde voeding. Volgens het Voedingscentrum en veel wetenschappers leveren melk en zuivelproducten waardevolle voedingsstoffen die ons lichaam elke dag nodig heeft. Melk staat in de Schijf van Vijf en behoort tot de basisproducten van onze voeding, net als groenten, fruit en graanproducten. Met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker. Eet je yoghurt, dan verklein je bovendien de kans op diabetes type 2 (suikerziekte). Er wordt aanbevolen om dagelijks 2 tot 3 glazen melk of melkproducten zoals yoghurt te gebruiken. 

Hoeveel glazen drank met zoveel goede bestanddelen produceert een koe?

Een koe geeft genoeg melk om 90 glazen per dag te vullen, ofwel 200.000 glazen in haar hele leven.

En wat wordt er ook al weer van melk gemaakt?

Boter, chocolademelk, crème fraiche, ijs, slagroom, kaas, karnemelk, kwark, karnemelk, milkshake, slagroom, vla, yoghurt, melkpoeder en kefir.

En wisten jullie ook dat er zelfs mensen zijn die van melk bier maken!

Waarvan maken onze koeien de melk?

Onze koeien eten zo’n 50 tot 60 kilogram voeder en drinken 50 tot 100 liter water per dag.  Het grootste deel van het rantsoen bestaat uit gras wat ze eten uit de weide of ’s winters in de vorm van kuilgras (ingekuild gras). Daarnaast is mais ook een klassieker op het menu van de koeien. Ze eten de hele plant die gehakseld wordt en ingekuild zoals kuilgras. Ook wordt soms tarwestro toegevoegd aan het menu. Als herkauwer weet een koe hier goed raad mee en wordt de penswerking gestimuleerd. Het gras, mais en stro wordt ook wel ruwvoer genoemd. Naast het ruwvoer krijgen onze koeien ook krachtvoer.  Gemiddeld een kilo of 5 per dag. Krachtvoer krijgen ze meestal in de vorm van brokjes waarin graan en diverse restproducten uit de voedingsindustrie zitten. De koe weet dus restproducten om te zetten in (h)eerlijke melk. Bijna te veel om op te noemen, al die restproducten, maar voor de volledigheid toch maar even. Bierdraf en -bostel (van de bierbrouwerij), bietmelasse en -pulp (vanuit de suikerfabriek), aardappelschillen, appelschillen en -pulp, sinaasappelpulp, tarwegistconcentraat (bio-ethanol- en alcoholindustrie), tarwegries en -zemelen (maalderij), weipoeder (kaasmakerij), sojaschroot (olieproducerende industrie), kokosschroot, tapioca (meel van de fijngemalen maniok- of cassavewortel), lijnschilfers (olieproducerende industrie), palmpitschilfers (olieproducerende industrie), enzovoort. Leuk om te vermelden is natuurlijk dat de laatste jaren steeds meer koeien voederbieten krijgen voorgeschoteld. Echt een product wat terug is van weggeweest. Enne, ze zijn er gek op!

 

 

© 2019 MelkNatuurlijk